Boeken/Books, Boekrecensies/Book Reviews, Honden/Dogs

“Are you biting off more than you can chew?” by Pamela Dennison

I loved this book: Are You Biting Off More Than You Can Chew?

Check out Pam’s website for more books and DVD’s: Pamela Dennison

DTB1385EBK_c

My review – in Dutch – as published in Hondenmanieren:

In ons land zullen nog niet veel mensen bekend zijn met de naam van Pamela Dennison. In 1996 startte deze Amerikaanse hondentrainer en hondengedragstherapeut haar eigen bedrijf: ‘Positive Motivation Dog Training’. Sinds die tijd heeft zij duizenden honden en handlers geholpen hun problemen op te lossen en hun band te verstevigen. Dennison heeft inmiddels meerdere boeken en DVD’s op haar naam staan, waaronder “Bringing Light to Shadow; a Dog Training Diary”, “Click your Way to Rally Obedience” en “The R.E.W.A.R.D Zone for Aggressive & Reactive Dogs” (DVD). Haar meest recente boek is “You Can Train Your Dog: Mastering the Art & Science of Modern Dog Training”.

In het eBook “Are you biting off more than you can chew? Are you really ready to work with aggression cases?” bespreekt zij het trainen van honden die agressie vertonen en hoe vreselijk lastig dit kan zijn. Het boek is bedoeld voor iedereen die werkt met agressieve honden of van plan is daarmee te gaan werken. Het is geen boek waarin beschreven wordt hoe je deze training zou moeten aanpakken; het is Dennison’s bedoeling de lezer aan te zetten tot zelfreflectie door het stellen van vele gerichte en kritische vragen over ‘je creativiteit, gevoeligheid en vaardigheden – als een trainer, een vertrouwenspersoon en iemand die de gedachtes van zowel honden als mensen kan lezen’.

Dennison wil graag dat mensen eerlijk en objectief kijken naar hun eigen beperkingen en deskundigheid. Zij geeft heel terecht aan dat het feit dat je graag iets wil doen niet betekent dat je het ook moet doen. Het is dan misschien wel geen lijvig boekwerk maar de woorden ‘kort maar krachtig’ zijn zeker van toepassing. Aan het begin zegt Dennison al dat haar toon soms misschien wat bot of kortaf kan overkomen maar dat dit niet haar bedoeling is. Persoonlijk vind ik het met deze toon reuze meevallen; ze windt er inderdaad geen doekjes om maar dat is in een boek met zo’n belangrijk onderwerp als dit juist noodzakelijk. Door de zaken te benoemen zoals ze zijn, wordt de tekst nergens langdradig en is het boek niet langer dan nodig. In tien hoofdstukken dringt Dennison door tot in de kern van de zaak en beschrijft zij op zeer heldere wijze wat er allemaal komt kijken bij het trainen van honden die agressie – bijvoorbeeld naar mensen of andere honden – vertonen.

Denk hierbij aan zaken als communicatie met de eigenaar, aanpassingsvermogen van zowel trainer als eigenaar, omgang met de hond zelf, voorgeschiedenis, eventuele gezondheidsproblemen, trainingslocatie, keuzes met betrekking tot trainingsmethode (Dennison benadrukt wel dat deze altijd positief dient te zijn), flexibiliteit, ervaring, veiligheidsmaatregelen, risicofactoren, je eigen communicatie vaardigheden, enzovoort. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden en die je van tevoren tot in detail overdacht moet hebben voor je daadwerkelijk klaar bent om een agressieve hond te helpen. Het komt helaas nog maar al te vaak voor dat (onervaren) trainers teveel hooi op hun vork nemen en de zaak verergeren in plaats van verbeteren. Het werken met agressieve honden is dan ook iets wat absoluut niet onderschat mag worden volgens Dennison. Het risico op serieuze verwondingen, aangiftes en/of rechtszaken is hierbij nu eenmaal veel hoger dan bij het trainen van ‘normale’ honden.

Are you biting off more than you can chew?” is een zeer goed doordacht, kritisch en leerzaam boek dat iedereen die te maken heeft met honden die agressie vertonen, gelezen zou moeten hebben.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s