Boekrecensies/Book Reviews, Honden/Dogs

“Buiten met je hond” – Arjan Postma

Veel mensen kennen ‘freelance’ boswachter Arjan Postma inmiddels van zijn optredens bij televisieprogramma’s als RTL Late Night (de late night talkshow van Humerto Tan) en de RTL-natuurquiz Het zijn net mensen (als sidekick van Paul de Leeuw). Daarnaast maakt hij bij RTV Noord-Holland als jaren het natuurprogramma Natuurlijk Noord-Holland, waarin hij de mooiste natuurgebieden van de provincie bezoekt.

In 2014 werd Postma’s eerste boek Buiten! Gepubliceerd, waarin hij over de Nederlandse natuur vertelt. Zijn nieuwste boek Buiten met je hond is geïnspireerd door zijn liefde voor honden en zijn eigen hond Skipper, een Border Terrier, die hem dikwijls vergezelt bij zijn televisieoptredens.

In dit boek wil Postma de lezer laten kijken door de ogen – of eigenlijk de neus – van de hond zodat hij zich meer bewust wordt van wat er allemaal te zien is in zijn omgeving en meer gaat genieten van de dagelijkse wandelingen met zijn hond.

Het boek bestaat uit allerlei korte hoofdstukken waarin Postma vertelt over de verschillende gebieden in Nederland, zoals het bos, het strand, de heide, de rivieren en de polder. In elk hoofdstukje vertelt hij iets over wat een bepaald gebied te bieden heeft en wat het zo bijzonder maakt. Hij laat zien hoe je nieuwe dingen kan ontdekken door niet alleen op je eigen zintuigen te vertrouwen, maar ook op die van de hond. Door meer uit te leggen over de manier waarop honden de flora en fauna kunnen verstoren en welke gevolgen dit kan hebben, creëert hij tevens begrip voor het feit dat je in sommige gebieden je hond aan de lijn moet houden of helemaal niet mag betreden.

De losse verhalen worden afgewisseld met hoofdstukjes waarin ‘wandeltips van Arjan’ in de verschillende Nederlandse provinciën zijn opgenomen. Hierbij wordt ook aangegeven welke gedeeltes van een gebied toegankelijk zijn voor honden en of zij wel of niet moeten worden aangelijnd. Als Postma het had gehouden bij bovenstaande onderwerpen was Buiten met je hond werkelijk een ontzettend leuk en leerzaam boek geweest.

De hoofdstukken waarin hij meer vertelt over het gedrag van de hond en enkele opvoedingsadviezen geeft, zijn helaas minder geslaagd. Hoewel zijn no-nonsense opstelling op bepaalde momenten best verfrissend is, zou het potentieel levensgevaarlijk zijn als de lezer enkele van zijn adviezen al te serieus zou opvolgen. Om wat voorbeelden te noemen: “laat het hem maar zelf uitzoeken, laat hem maar op die grote dobermann afrennen” en “Skipper kan niet van de scheermessen afblijven, die langwerpige schelpen. Hij knaagt ze helemaal weg. Die schelpen kunnen scherp zijn en misschien snijdt hij ermee in z’n bek, maar wat dan nog”.

Ook het gooien met stokken raadt hij helaas niet af, al vertelt hij daarbij wel dat je beter met een verse of rotte tak kan gooien dan met een droge tak. Postma geeft aan dat hij vanuit zijn achtergrond als boswachter veel weet over het gedrag van dieren. Zijn verdere kennis over het gedrag van de hond is waarschijnlijk vooral gebaseerd op Skipper en op wat er ongeveer twintig jaar geleden bekend was over honden- en wolvengedrag. Het toppunt (of eigenlijk dieptepunt) is wel dat de hond liggende mensen op het strand als onderdanige wezens zou zien die ook nog eens de ‘pootjes’ omhoog hebben als ze aan het lezen zijn. Er zouden dan vervolgens nare situaties kunnen ontstaan als de hond te dicht langs deze mensen loopt; hij zou kunnen gaan bijten.

Het is jammer dat Postma niet wat meer met zijn tijd is meegegaan; zijn adviezen zijn niet alleen slecht onderbouwd en ouderwets maar ook erg ongenuanceerd.  Als ‘hondenboek’ is Buiten met je hond dus niet erg geslaagd, als boek over de Nederlandse natuur en alles wat daarin, samen met je hond, te ontdekken valt zeer zeker wel.

Postma

Arjan Postma (met medewerking van Koen van Santvoord)

Buiten met je hond. Maak van je wandeling een avontuur.

Meulenhoff Boekerij bv

199 pagina’s

ISBN 9789022573488

15,00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s