Artikelen/Articles, Boeken/Books, Boekrecensies/Book Reviews

“Niemands Hond”- Irma Clement en Marcel Bergen

 

De namen van Irma Clement en Marcel Bergen zullen bij de meeste mensen niet direct een belletje doen rinkelen. Op de website van hun uitgeverij Bergen en Clement Publishing is er een korte beschrijving over hen te vinden: ‘Irma Clement (1965) studeerde Verpleegkunde en Nederlands Recht. Zij heeft zich gespecialiseerd in stadsfotografie. Zij verzorgde en bewerkte de foto’s in Amsterdam Stads- en Wandelgids en Wandelen over Zorgvlied. Marcel Bergen (1961) studeerde Nederlands Recht. Tussen 1982 en 1990 was hij verslaggever voor huis-aan-huis bladen. Verder was hij actief als programmamaker bij verschillende lokale omroepen en was hij tussen 1992 en 2000 eigenaar van een internetbedrijf. Gedurende 2000 en 2002 volgde hij een opleiding fotografie en specialiseerde zich in stadsfotografie.’

Samen schreven zij de boeken Amsterdam Stads- en Wandelgids, Amsterdam Travel Guide, Wandelen over Zorgvlied, Ketenvrij Winkelen en Niemands Hond. Momenteel werken zij aan De Geheimen van Zorgvlied dat in november van dit jaar zal verschijnen.

Een persoonlijke ervaring met een zwerfhond was voor hen de belangrijkste aanleiding om Niemands Hond te schrijven. In dit zeer informatieve boek wordt het zwerfhonden probleem, en het beleid daaromtrent, in verschillende landen binnen de Europese Unie (zoals Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Portugal en Duitsland) aan de kaak gesteld. Veel van deze honden vinden hun weg naar Nederland om hier (hopelijk) een beter leven tegemoet te gaan maar in de landen waar zij vandaan komen, duren de verschrikkingen die zij dikwijls moeten doorstaan onverminderd voort.

Er wordt direct duidelijk hoe enorm problematisch de situatie is en hoe het komt dat er maar geen einde aan de ellende lijkt te komen. Ieder hoofdstuk is onderverdeeld in stukjes over de – vaak zeer gebrekkige of onduidelijke – wetgeving in het betreffende land en de toestand in de verschillende asielen. Tussendoor wordt er iets verteld of kan men enkele documenten lezen over alles wat dierenwelzijnsorganisaties ondernemen om voorlichting te geven, verbeteringen aan te brengen en de problemen te verminderen.

Hoewel neutralisatie (geboortebeperking) de beste oplossing voor het zwerfhonden probleem is gebleken, wordt dit maar in heel weinig landen op grote schaal toegepast. Nog steeds zijn er hondenvangers actief die de honden op brute wijze vangen en in gemeentelijke asielen dumpen. De situatie in deze asielen is dikwijls zeer schrijnend door overbevolking en gebrek aan voer, medische verzorging en hygiëne. Hierdoor komen er besmettelijke ziektes voor, breken er onderlinge gevechten uit en eten de honden uit pure nood soms zelfs elkaar op. Dierenwelzijnsorganisaties maken zich hard voor neutralisatie en zetten zich in castratie- en sterilisatieprogramma’s algemeen geaccepteerd te krijgen.

Er wordt in Niemands Hond ook uitgebreid stilgestaan bij positieve ontwikkelingen, zoals het project ‘Dogs for People’ waarbij zwerfhonden worden opgeleid tot therapie- en reddingshond. Tevens wordt er besproken hoe het komt dat veel van de Scandinavische en West-Europese landen zwerfhondenvrij zijn. Het boek wordt afgesloten met een verslag van een bezoek van de auteurs aan een particulier asiel en een dodingsstation in Huelva.

Als je meer wil weten over de zwerfhondenproblematiek en de manier waarop er in verschillende landen met deze honden wordt omgegaan dan is dit boek zeker een aanrader. De auteurs hebben er bewust voor gekozen zich niet teveel te laten leiden door hun emoties en het allemaal redelijk nuchter op te schrijven. Hierdoor kan de lezer de informatie op een prettige, feitelijke manier tot zich nemen. Dat je na het lezen van dit boek desondanks toch een beetje blijft zitten met een knoop in je maag is niet meer dan logisch.

NiemandsHond

 

Niemands Hond – De positie van de straat- en zwerfhonden in de Europese Unie

Marcel Bergen en Irma Clement

116 pagina’s

Bergen & Clement Publishing

ISBN 9789087780005

€ 17,95

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s