Boeken/Books, Boekrecensies/Book Reviews

“Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans/ Deel 2: Je puber goed op pad ” – Martine Burgers & Sam Turner

“Je puber goed op pad” is het tweede deel in de serie “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans”. Uiteindelijk zal deze serie niet uit de eerder beloofde drie, maar uit vier delen gaan bestaan. De auteurs Sam Turner en Martine Burgers hebben hun sporen in de hondenwereld inmiddels ruimschoots verdiend; Turner heeft zich na haar studie ethologie gespecialiseerd in hondengedrag en -training en runt haar eigen hondenschool Paws4Fun in Zevenaar, alwaar uitsluitend getraind wordt met behulp van de clicker. Tevens is zij is de grondlegger van de balans- en coördinatietraining in Nederland en medeoprichtster van de Clicker Training Academy. Burgers heeft zich na de opleiding fysiotherapie verder ontwikkeld in de richting van de dierenosteopathie en is sinds 2005 werkzaam in haar eigen praktijk voor paarden- en hondenosteopathie.

In het eerste deel (Elke pup een goede start) werd besproken wat er allemaal komt kijken bij de opvoeding en training van een pup van acht weken tot zes maanden oud. “Je puber goed op pad” pakt de draad vervolgens weer op bij de leeftijd van zes maanden. Dit tweede deel is wederom schitterend vormgegeven; het is een mooi gebonden, dik boek vol met kleurenfoto’s en illustraties. Ook inhoudelijk is het weer een feest om te lezen. Het boek is verdeeld in negen hoofdstukken, met onderwerpen als hondentaal, het bewegingsapparaat, puberperikelen en de voorbereiding op sporten met je hond.

Theorie en praktijk worden op een prettige manier afgewisseld en vullen elkaar aan daar waar nodig. Opvallend zijn de foto’s in de hoofdstukken over honden- en mensentaal en de omgang tussen hond en kind. Er is overduidelijk veel tijd en energie gestoken in het op beeld zetten van bepaalde gedragingen, met een uitzonderlijk resultaat tot gevolg. Niet eerder heb ik in een boek zulke heldere – en niet-getekende – voorbeelden gezien van zo’n breed scala aan lichaamshoudingen en uitdrukkingen. Deze foto’s en de beschrijvingen in de tekst zijn mijns inziens zeer waardevol voor de al dan niet beginnende hondeneigenaar, juist omdat het op dat gebied nogal eens ontbreekt aan inzicht, waardoor er miscommunicatie ontstaat met allerlei gevolgen van dien. De hoofdstukken over wat er allemaal in het lichaam gebeurt tijdens de puberteit zijn een onmisbare toevoeging en ook hiervoor geldt dat er niet eerder een boek is verschenen waarin zaken als training, opvoeding en lichamelijke gezondheid op deze manier gecombineerd worden.

Ik zou lang door kunnen gaan met het afsteken van de loftrompet over dit geweldige boek; het zit nu eenmaal ontzettend goed in elkaar en er valt eigenlijk niets op aan te merken. Net als het eerste deel, staat “Je puber goed op pad” bomvol zeer interessante en bruikbare informatie die iedere hondeneigenaar tot zich zou moeten nemen. Ook het feit dat de auteurs de individuele (puberende) hond, met zijn eigen persoonlijkheid en voorkeuren, centraal laten staan en proberen de hondeneigenaar echt te laten kijken naar zijn hond is een groot pluspunt.

De vele nauwkeurig beschreven en goed onderbouwde oefeningen werken daarnaast enorm inspirerend. Voor sommige mensen is het misschien een nadeel dat er bijna uitsluitend met de clicker wordt gewerkt maar door de manier waarop het gebracht wordt, is het nagenoeg onmogelijk geen zin te krijgen om je voertjes en je clicker erbij te pakken en samen met je hond aan de slag te gaan. Ik blijf, kortom, bij mijn conclusie uit de recensie over het eerste deel; deze serie is een klassieker in the making.

ho5844

Martine Burgers & Sam Turner

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans/

Deel 2: Je puber goed op pad

Edicola Publishing bv

ISBN 978-94-92199-26-3

256 pagina’s

€  34,95

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s