Boeken/Books, Boekrecensies/Book Reviews

“Samen plezier!” – Famke van Buren en Connie Berendsen

“Samen plezier!” is een gezamenlijk initiatief van Famke van Buren en Connie Berendsen. Van Buren is eigenaresse van Hondencentrum Wraf, alwaar zij samen met haar collega Mandy van Gelder een aandeel wil leveren aan een betere, meer sociale maatschappij: “Wij bereiken dit door honden te begeleiden tot een vrolijke, sociale huishond waarbij de opvoeding centraal staat en verschillende maatschappelijke projecten te bieden waarbij de mens centraal staat.”

Berendsen is inmiddels alweer heel wat jaren actief in de hondenwereld. Onder de naam Giants May Be’s Place fokt zij Duitse herders (langstokhaar) en Duitse doggen. Daarnaast heeft zij haar eigen hondenschool. Haar interesse gaat met name uit naar de relatie tussen honden en mensen en de invloed die zij op elkaars gedrag kunnen hebben. Berendsen heeft het coachen van hondeneigenaren en hen bewust maken van het gedrag van hun hond hoog in het vaandel staan. Eerder heeft zij het boekje “Bewust van hondengedrag” geschreven.

In de bundel “Samen plezier!” zijn 38 verschillende specialisaties verzameld waar men aan kan deelnemen met de hond. Volgens Berendsen en Van Buren werd het hoog tijd dat er een boek op de markt kwam waarin een overzicht gegeven wordt van de vele activiteiten die er op hondengebied te doen zijn. Tevens krijgen de professionals die deze activiteiten aanbieden op deze manier de kans zijn of haar specialiteit onder de aandacht te brengen.  Het is een mooi compact boekje geworden met vele kleurenfoto’s en een heldere, bondige uitleg over iedere discipline. Een kleine greep uit de beschreven activiteiten: reddingshondenwerk, canicross, steppen, schapendrijven, behendigheid, breitensport, hondenmassage, actieve wandelvakanties, detectiewerk en werken met sledehonden. Een enorm gevarieerd aanbod dus! Het zou daarom handiger zijn geweest als er een wat duidelijkere indeling was gehanteerd. De disciplines staan nu allemaal door elkaar, zonder dat er een bepaalde ordening te ontdekken is. Alleen al een alfabetische volgorde zou het een en ander wat overzichtelijker en beter op te zoeken maken. Een ander idee was bijvoorbeeld een indeling op thema geweest.

Een tweede aandachtspuntje betreft de verwijzing naar de hondenschool en/of persoon waar je naartoe kunt als je geïnteresseerd bent in de betreffende activiteit. Deze verwijzing staat aan het eind van elk hoofdstukje en bevat de tekst: “Voor …. kunt u terecht bij”. Hierdoor zouden mensen het idee kunnen krijgen dat je maar op één plek terecht kan, ook al wordt er in het nawoord kort vermeld dat ‘veel van de activiteiten bij diverse hondenscholen worden geboden’. Voor de mensen die het nawoord niet lezen kan dit probleem makkelijk worden opgelost door bovengenoemde tekst te veranderen in: “Voor …. kunt u onder andere terecht bij”.

Op nog wat slordige taalfouten na, is “Samen Plezier!” verder erg goed geslaagd in zijn opzet. Men kan veel ideeën en inspiratie opdoen met betrekking tot de verschillende ‘hondse activiteiten’ die er allemaal mogelijk zijn. Voor ieder zit er wel iets van zijn of haar gading bij. Door de duidelijke en informatieve teksten krijgt men een goed beeld van wat de betreffende activiteit inhoudt en kan er makkelijker een passende keuze gemaakt worden.

789e095caba165cd506cec4690a1b1a6

Samen plezier! – Bundel vol ‘hondse’ activiteiten

Famke van Buren & Connie Berendsen

Kat-hond.nl/ Hondencentrum Wraf

223 pagina’s

ISBN 9789090288734

19,45

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s