Boeken/Books, Boekrecensies/Book Reviews

“Van pup tot gezinslid”- Debbie Rijnders en Veronica Garrelds

Debbie Rijnders en Veronica Garrelds zijn beide verbonden aan Tinley. Dit instituut is gespecialiseerd in gedragstherapie voor dieren als honden, katten, paarden, konijnen, papegaaien en dieren in dierentuin en/of kinderboerderij.

Rijnders is oprichter en directeur van Tinley en werkt al ruim 35 jaar met dieren. Zij is van oorsprong sociotherapeut voor mensen, maar heeft in 1999 als Gedragstherapeut voor Dieren het bedrijf Tinley opgericht vanuit de overtuiging dat de juiste kennis over gedrag en leerprincipes de basis is voor een goed begrip van dieren. U zou haar ook nog kunnen kennen van het RTL programma Mijn huis vol dieren, waarin zij de vaste deskundige was. Garrelds studeerde bij Tinley-Opleidingen af als gedragstherapeut voor kat en papegaai. Omdat ze geboeid is door het ‘hoe en waarom een dier iets doet’ en ziet wat er fout kan gaan, geeft ze voorlichting over dierengedrag. Daarover schrijft ze voor verschillende dierenbladen, waarbij ze naar eigen zeggen graag humor gebruikt om het onderwerp toegankelijker te maken. Door het werk in haar trimsalon staat ze al tientallen jaren in nauw contact met honden. Bovendien volgt zij de ontwikkelingen op kynologisch gebied op de voet.

Uit het voorwoord van ‘Van pup tot gezinslid’ blijkt dat Garrelds het grootste gedeelte van het schrijfwerk voor haar rekening heeft genomen en Rijnders voornamelijk de input en het redigeerwerk. De beschrijving geeft aan dat het niet de bedoeling van het boek is een bepaalde methode te beschrijven. Evenmin willen de auteurs een al te rooskleurig beeld schetsen van het leven met een hond; zij zien het als het aangaan van een relatie met een ander levend wezen dat net als wij ook zijn leuke en minder leuke kanten heeft. “Het is niet reëel om te denken dat u altijd maar blij zult zijn met uw viervoeter. Afhankelijk van uw karakter en uw gezinssituatie zullen er ongetwijfeld momenten zijn waarop u denkt: ‘nu even niet’.”

Met dit boek willen zij de mensen waarschuwen voor de problemen waar zij bij de opvoeding van de pup tegenaan kunnen lopen. Zij zijn ervan overtuigd dat men door goede voorlichting en een grondige voorbereiding veel toekomstige ellende kan voorkomen. Garrelds en Rijnders maken hun beloftes in dit boek zeker waar. Er wordt u geen ideaalbeeld voorgeschoteld maar er wordt heel nuchter verteld over alle zaken waar u mee te maken zal krijgen. Denk hierbij aan zindelijkheidstraining, benchtraining, het leren alleen thuis te blijven, socialisatie, omgang met andere honden, angst, agressie, lichaamstaal, voeren, enzovoort.

De tekst doet op sommige punten wat ouderwets aan. Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om meerdere malen per dag over uw hond heen te gaan staan (overstaan) en hem tevens een paar keer per dag voorzichtig om de snuit te pakken. Dit soort handelswijzes komen echter niet veelvuldig aan bod en zij worden iedere keer goed onderbouwd.

Het boek bestaat uit twee delen, te weten ‘Voorpret en voorbereiding’ en ‘Het echte werk begint’. Het is de vraag of deze verdeling echt noodzakelijk was aangezien het boek niet zo dik is en het dus ook niet direct onoverzichtelijk wordt als deze indeling achterwege zou blijven. De verdeling in 21 hoofdstukken was in principe genoeg geweest. Daarnaast hadden bepaalde hoofdstukken uit het tweede deel misschien beter in het eerste opgenomen kunnen worden, en vice versa. Sommige stukjes zijn wat warrig geschreven en hier en daar duiken ook enkele kromme zinnen op maar dit soort foutjes komen gelukkig niet vaak voor. Als laatste minpuntje wil ik het ontbreken van een index achterin noemen.

Dat gezegd hebbende, ben ik over het geheel genomen toch erg enthousiast over dit boek. ‘Van pup tot gezinslid’ staat werkelijk bomvol waardevolle en interessante informatie voor de (toekomstige) pupeigenaar. Het toegankelijke taalgebruik maakt het boek eigenlijk voor iedereen geschikt en de praktijkgerichte voorbeelden tezamen met de vele prachtige kleurenfoto’s – waarvan de meeste gemaakt zijn door de bekende fotograaf Ron Baltus – zorgen ervoor dat men zich een duidelijk beeld kan vormen van de zaken die in de tekst besproken worden.

9200000038695301

 

Debbie Rijnders en Veronica Garrelds

Van pup tot gezinslid – Een hondenlevenlang plezier van en met uw pup

Welzo Media Productions bv

149 pagina’s

ISBN 9789058216359

€ 14,95Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s